В началото на пленарното заседание в четвъртък, народните представители започнаха работа първо

...
В началото на пленарното заседание в четвъртък, народните представители започнаха работа първо
Коментари Харесай

Законодателен среднощен маратон за Бюджет 2023

В началото на пленарното съвещание в четвъртък, националните представители започнаха работа първо по преходните и заключителни разпореждания на държавния бюджет, с които се променят редица други закони. За да приключат работата си по Бюджет 2023 обаче те би трябвало да гласуват и главните текстове за приходите и разноските в хазната.

Работата обаче не напредва изключително, защото към 23 часа в четвъртък народните представители все още гласоподаваха преходни и заключителни разпореждания в закона за държавния бюджет, в който се уреждат промени в данъчните закони, с които се обезпечават доходи.

Дебатът по обособените параграфи през целия ден протече неенергично, а до 13 часа бяха признати единствено три. С придвижване на деня в залата оставаха все по-малко национални избраници. Така се стигна до решението работното време да бъде удължено до приемане на всички текстове. 

Какво се случи преди законопроектът да влезе в зала за дефинитивно гласоподаване?

Заложеният недостиг в проектобюджета на страната, препоръчан от финансовото министерство, е до 3 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП), без да се усилват налозите и без да се лимитират обществените заплащания. Минималната работна заплата се резервира на 780 лв..

Преди два дни след 10 часа диспути Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри законопроекта за държавния бюджет на второ четене. Поради отпадналите ограничения за събираемост, Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип, съобщи тогава министърът на финансите Асен Василев в края на съвещанието.

Сред признатите от бюджетната комисия оферти е заплатите в Министерство на вътрешните работи да се вдигнат с 10 на 100 , в това число на някои длъжности с спомагателни 100 лв.. Предвидени са и д опълнителни средства за чиновниците в ДАНС .

Одобрено беше и увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на финансите - за Националната организация за приходите и за Агенция " Митници " , считано от 1 август 2023 година, за което ще бъдат изразходени 25 млн. лв., както и предлагането със 75 млн. лв. да бъде повишен фонд " Работна заплата " на Министерството на защитата.

Бюджетната комисия не одобри предложенията " когато лице, което прави ресторантьорски и кетъринг услуги, не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати цената на доставката/продажбата ", както и за салдото на касовата наличност - да се заявява, когато надвишава предел от 10 000 лв..

На идващия ден след лидерска среща на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков сподели, че са се разбрали всички проблеми по бюджета да бъдат решени. България ще има бюджет, който в действителност ще служи на българските жители, разяснява той.

Мнозинството се консолидира към решения, свързани с приходните ограничения в бюджета, към които през вчерашния ден в комисията имаше подозрение, съобщи и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Фирмите, за които ще се ползват ограниченията за електронно заплащане, ще са с над 100 души личен състав, а не каквато е била концепцията да са с над 50 души . Останалите ограничения ще бъдат подкрепени, посочи той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че бюджетът е политическият закон. По време на акции партиите сме обещавали разнообразни неща, само че, в случай че не се одобри бюджет, който е импортиран от финансовия министър Асен Василев, то просто държавното управление пада, разяснява той.

Вчера депутатите одобриха на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса и бюджета на държавното публично обезпечаване за актуалната година.

В залата през днешния ден: Вял спор и все по-малко национални избраници 

Преди да се заемат с бюджета депутатите започнаха с разглеждане в зала по Ратификацията на Гаранционното съглашение сред Европейската капиталова банка като бенефициер и Република България като поръчител по отношение на Договора за финансиране сред Европейска инвестиционна банка и Българската банка за развиване за заем, провиснал на ББР за дребните и междинни предприятия и предприятия със междинна пазарна капитализация. Точката беше включена изключително в дневния ред на депутатите по предложение на ръководителя Росен Желязков. Проектът е импортиран от Министерски съвет, а през вчерашния ден бе гласуван и в отрасловата парламентарна комисия. 

Дискусията се оказа отпратка към това, което съгласно Има Такъв Народ следва да се случи при гласуването на бюджета . Тошко Йорданов счита, че с поддръжката за този законопроект ръководещите си " купуват поддръжката на Делян Пеевски за бюджета, който Асен Василев ще ни пробута и за голямата му поддръжка за конституционна промяна ", като му правели доста безценен подарък за днешния му рожден ден (бел. ред.: на Пеевски). 

Подобна теза изрази и Цончо Ганев от " Възраждане " , като преди този момент от партията оспориха късото време за запознаване с отчета от комисия. Според Деян Николов от партията на Костадин Костадинов средствата от това съглашение щели да отидат за " предприятията на Пеевски ". Йордан Цонев от Движение за права и свободи отхвърли обвиняванията. 

" Г-н Пеевски няма общо с ББР, не е взимал заем, лица свързани с него не са взимали, нищо не дължи на банката. Нито е бил част от управителният съвет или органи към ББР. Приписват се неща, които не са истина, такива данни няма и може да се потвърди с документи, един час слушаме погрешни неща ".

" Това, което се прави, е за ликвидиране време от значимите неща, като гледане на бюджета ", допусна Александър Иванов от ГЕРБ.

В последна сметка Народното събрание гласоподава законопроекта ( ). 

Йордан Цонев, Движение за права и свободи
Снимка: БТА

Малко преди 11 часа депутатите се заеха с бюджета.

По предложение на ръководителя на бюджетната комисия Йордан Цонев депутатите започнаха първо с разискване на преходните и заключителни разпореждания, където са измененията в данъчните закони, след което ще се върнат към рамката с приходите и разноските.

Промените в приходната част доведоха до недоволството на Асен Василев преди два дни. В първия основен параграф бе заложено, че фонд " Сигурност на електроенергийната система " ще бъде попълван посредством облагане на свръхпечалбите на производителите на ток, като ресурсът ще обезпечи погашение на обезщетения на бизнеса, в случай че цената на тока надвиши 200 лв/мвтч. 

В бюджетната комисия Делян Добрев и Цончо Ганев предложиха този параграф да отпадне, като това бе признато с гласовете на представителите на ГЕРБ, " Възраждане " и " ИТН ". Днес Добрев още веднъж отбрани настояването си с тезата, че помощите за бизнеса са въведени с евродиректива до 30 юни, сега не се изплащат поради по-ниска цена на тока, а финансовият министър желае спомагателни приходи до края на годината, които ще бъдат употребени за друго. 

Асен Василев прикани да не се лобира в интерес на частните компании за да не бъдат облагани, а по-късно бюджетът да поема изплащането на обезщетения. Тезата му бе подкрепена от Корнелия Нинова. Атанас Атанасов пък дефинира протичащото се в залата като " хасковски гамбит ". 

Финансовият министър Асен Василев
Снимка: БТА

От " Възраждане " признаха, че не желаят тези пари да влязат като доход, с цел да не може финансовото министерство да реализира недостиг от 3%, което е условие за влизане в еврозоната. От партията попитаха дали с това решение има риск да се декапитализира Българският енергиен холдинг (БЕХ). 

Асен Василев отвърна, че " този параграф е за частните компании, държавните внасят по предписание на министъра и не е нужна законова уредба. Енергийният холдинг има средства, в това число да стартира създаване на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй ". 

Финансовият министър бе подложен на критика, че желае да управлява част от фонда - 700 млн. лв., планувани за дребни и междинни компании по европейския механизъм SAFE. Асен Василев отхвърли да има такова желание, като посочи, че в случай че от евросредствата останат неизползвани суми, до 400 млн. да бъдат преведени на Министерството на енергетиката, което в края на 2021 година е дало на фонда 450 млн., с цел да може да проработи. 

В последна сметка предложенията на Делян Добрев и Цончо Ганев бяха отхвърлени, като за тях гласоподаваха от " Възраждане ", " ИТН " и четирима депутати от ГЕРБ. Текстът на Министерството на финансите бе подсилен от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това бе едвам третият параграф, гласуван за час и половина гледане на бюджета.

Спорна точка по бюджета, по която ръководещите през вчерашния ден оповестиха, че са постигнали единодушие, бе по какъв начин да се изплащат заплатите в предприятия с над 100 души. Днес депутатите одобриха това да става по банков път с промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой, които се вършат посредством Преходни и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2023 година

" За " гласоподаваха 125 депутати, 42 бяга " срещу ", 16 - " въздържал се ". Първоначално се оферираше заплащанията на трудовите хонорари да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка в предприятия с над 50 работещи, само че този текст не беше подсилен от бюджетната комисия ( ).

С придвижване на деня Тошко Йорданов от Има Такъв Народ неведнъж означи, че от съвещанието отсъстват доста народни представители, като сподели, че " залата е празна ". 

Повече от час полемика в пленарната зала обаче провокира предлагането да се разшири кръгът на случаите, при които съдът може да постанови да бъде разкрита банкова загадка. Срещу текста възразиха най-вече от " ИТН " (ИТН) и " Възраждане ". Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС пък този въпрос би трябвало да бъде подложен на настрана разискване, а не с държавния бюджет, тъй като няма отношение към него. В последна сметка. 

Дебатите продължиха с измененията в Закона за платежните услуги и системи, като депутатите гласоподаваха да не се заплащат такси за обслужване и изтегляне от базова сметка, в която постъпват трудови хонорари. Разпоредбата обаче няма да се ползва за изтегляне на суми посредством АТМ и ПОС терминал, разнообразни от обслужващата банка,

Към 22 ч. депутатите взеха решение записаните по Данък добавена стойност лица, които са предприятия по Закона за счетоводството - търговци, юридически лица, предприятия и други, в случаите, когато в края на календарно тримесечие общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията (вкл. от предоставени заеми), надвишава 50 000 лева, заявяват наличността за съответното календарно тримесечие. Това стана посредством .

След това по предложение на ГЕРБ бе оповестена 20-минутна отмора, само че тя бе удължена и работата в пленарната зала бе възобновена малко преди 23 часа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР